Proszę czekaĂŚ kilkanaÂście sekund...

Informacja o spreadzie walutowym

Wartość spreadu walutowego dla euro, franka szwajcarskiego oraz dolara amerykańskiego w lutym 2011 r.

Bank

11,64%

ING Bank Śląski

6,19%

Spread jest różnicą pomiędzy ceną, za jaką dane dobro jest nabywane, a ceną jego sprzedaży. Różnica stanowi zysk obracającego danym dobrem. W odniesieniu do kredytów indeksowanych w walucie obcej, spread jest różnicą pomiędzy kursem waluty obcej stosowanym przez bank przy jej sprzedaży (wykorzystywanym przy przeliczaniu kwoty kredytu) a kursem kupna (stosowanym przy przeliczaniu wysokości rat kredytu).

Dla zobrazowania, w dniu 16 lipca 2014 roku kurs kupna franka szwajcarskiego (CHF) stosowany przez Getin Noble Bank S.A. wynosi 3,3681 zł, natomiast kurs sprzedaży kształtuje się na poziomie 3,6028. Na podstawie powyższych danych jesteśmy w stanie obliczyć, iż spread wynosi 0,24 zł (po zaokrągleniu).
Przy tak ukształtowanej sytuacji spłacając w dniu 16 lipca 2014 r. ratę kredytu indeksowanego we franku szwajcarskim, wynoszącą 300 CHF kwota stanowiąca spread (zysk banku, a dodatkowy koszt ponoszony przez klienta) wyniesie 72,00 zł.

Jeśli przemnożymy powyższą wartość przez ilość rat spłacanych w trakcie obowiązywania umowy kredytowej uzyskamy znaczącą wartość, oscylującą w granicach kilkunastu - kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Według danych udostępnionych na portalu Comperia.pl wartość spreadu walutowego w dniu 08 lutego 2011 r. dla franka szwajcarskiego (CHF) w odniesieniu do np.: Getin Noble Bank S.A. wynosiła 13,90%, Alior Bank S.A. - 5,65%, Polbank EFG S.A. - 9,95%.

Pomyślnie dla kredytobiorców w 2011 r. dokonano nowelizacji Prawa bankowego, dzięki czemu możliwym jest dokonywanie spłat kredytów indeksowanych w walucie obcej poprzez dokonywanie wpłat bezpośrednio w danej walucie. Jednakże pomimo takich możliwości w drugiej połowie 2013 r. jedynie ok. 15% kredytobiorców korzystało z tego rozwiązania. Niewątpliwie jest to związane z pewnymi trudnościami związanymi ze spłatą kredytu w ten sposób.

Reasumując spread walutowy jest zjawiskiem niepożądanym z perspektywy każdego kredytobiorcy. Jego stosowanie przez bank prowadzi do zwiększenia kosztów ponoszonych w związku z zawarciem umowy nawet o 10% wartości całego kredytu.